You ain’t much if you ain’t Dutch

Op zaterdagochtend boodschappen doen op de St. Jacobs Farmers’ Market.

huisvlijt

St. Jacobs wordt al een bekende plaats voor ons. We waren hier al een keer onderweg naar Grand Bend en we hebben hier gefietst. St. Jacobs is, dank zij de Mennonieten en de mooie omgeving, één van de toeristisch dorpjes in de omgeving van Guelph.
Vandaag bezoeken we de St. Jacobs Farmers’ Market. De grootste farmersmarket van heel Canada. Hier vallen de markten van Guelph en Aberfoyle volledig bij in het niet.
Aan de overkant van de markt is ook nog een Outlet. En dat alles voor een dorpje van een paar honderd inwoners. Allemaal dankzij de Mennonieten. Die zie je hier op de markt overigens maar weinig. Een enkeling, die koekjes, quilts of honing verkoopt.
De markt is een kruising tussen de Markthal in Rotterdam, een braderie en een Country Fair, om dat laatste maar eens in goed Nederlands te zeggen. De markt is, volgens mij, qua oppervlakte groter dan de Markthal en is onderbracht in drie grote, authentiek aandoende, rode houten boerenschuren. In de zomer schijnt er buiten ook nog veel te doen te zijn. Nu niet. Te koud.
Je vindt hier op de markt o.a. heel veel versproducten, kunstnijverheid, mode en interieurs. Om je indruk te geven van de variatie aan producten, hier een opsomming van wat wij kochten:

  • stoofvlees bij de slager (vlees van een farmersmarket is van veel betere kwaliteit dan van de supermarkt);
  • schnitzels bij weer een andere, nu Duitse, slager;
  • spruitjes, aardappelen, uien en winterwortel bij de groenteboer;
  • kaas, gemaakt in Canada door een Nederlandse boer, van Moutain Oak (Bergeik) in New Hamburg;
  • scoones voor het ontbijt morgen;
  • vers gemaakte pizzas en brood;
  • handgemaakte chips;
  • peperkoek (onbijtkoek voor de niet Brabanders) voor bij het stoofvlees en ketjap bij Oranje Grove, een Nederlandse kraam. We kopen hier ook een stukje huisvlijt, een houten plankje met tekst om op te hangen in J. zijn kantoor (zie de foto). Alles wordt verpakt in een volledig knaloranje plastic tasje;
  • we eten, na het boodschappen doen, wat bij Cheng’s Cuisine, de Chinees. We hadden ook kunnen kiezen voor de Griek, de Creool, de Afrikaan, voor sushi of natuurlijk een burger. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.