Wie (niet) reist is gek

Gelezen in Canada.

Tijdens mijn studie verandermanagement (ACM bij SIOO) in 2011-2012 heb ik talloze schrijvers ontmoet. Veelal schrijvende organisatie adviseurs of schrijvende wetenschappers. De ontmoeting met Ap Dijksterhuis heeft de meeste indruk op me gemaakt. We, ons ‘leesgroepje’, ontmoette deze wetenschapper op zijn kamer bij de Universiteit van Nijmegen en we bespraken zijn boek ‘Het slimme onderbewuste’.
In dit boek legt Dijksterhuis uit dat ons onderbewuste een veel belangrijker rol speelt bij het nemen van beslissingen dan wij denken. Ik geloofde altijd erg in afgaan op je ‘gezonde verstand’ en niet zo zeer op je gevoel. Daarnaast ben ik een ras twijfelaar, alle voor en tegens worden overwogen voor ik een beslissing neem. ‘Het slimme onderbewuste’ leerde mij dat het goed is bij beslissingen rust/afstand te nemen en het onderbewuste zijn gang te laten gaan. De beste ideeën/inzichten krijg ik in de auto, onder de douche of als ik ’s nachts niet slapen kan. Ik heb overal notitieboekjes liggen. Niet onder de douche natuurlijk. Het gebeurd dan ook regelmatig dat ik me suf pieker, omdat ik een geweldige ingeving na het douchen weer vergeten ben. Ze komen overigens op enig moment altijd weer terug, de echt fantastische ideeën. De vraag is alleen wanneer.
Nu lees ik, heel passend, ‘Wie (niet) reist is gek’.
Volgens Dijksterhuis zorgt reizen, met een rugzak, in een luxe hotel of thuis in gedachten vanuit je leunstoel, voor de overgang van verwondering naar verbazing, naar opgetogenheid. Het brengt je in een staat van ontheemd (onrustig) naar, bij voldoende prikkels, euforisch ontheemd. Kortom het maakt je blij, mij in ieder geval wel. Ik roep al jaren ‘spannend is leuk’. En dan bedoel ik niet abseilen van de Euromast, maar nieuwe ervaringen opdoen.
Daarnaast is reizen, volgens Dijksterhuis, inspirerend, een bron van creativiteit en een manier om onze vooroordelen kwijt te raken. Een mooi citaat: ‘Reizen en vooroordelen zijn natuurlijke vijanden, ze stoten elkaar af. Reizigers durven te twijfelen, en hun geest moet flexibel genoeg zijn om nuances aan te brengen en vooroordelen drastisch te herzien.’
Hoe toepasselijk allemaal. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.