Vegen helpt

Learn to Curl Session.

Natuurlijk is er in Guelph een curling club. Net zoals in iedere stad en dorp in Canada. Er wordt van oktober tot midden april gecurld.
Wij doen mee aan de maandelijkse Learn to Curl Session, op zondagochtend van tien tot twaalf uur. We willen de basisvaardigheden van het curlen onder de knie te krijgen. Het blijkt heel veel minder gemakkelijk dan het op tv lijkt. Het is niet een soort bowlen, waarbij je na een paar keer gooien de slag wel te pakken hebt en een spelletje kan spelen. Het is rete moeilijk. Vooral het gooien, schuiven, van de steen, die 19,1 kilo weegt.
Wat we leren is:

  • Je zet je rechtervoet tegen de meest linkse van de twee startblokken die aan het begin van de baan staan. Als je linkshandig bent, dan net andersom. Startblokken zoals bij het hardlopen.
  • Je linkervoet zet je op een ‘slider’, een gladde inlegzool, zodat die voet lekker glijdt. Voor we de baan op gingen hebben we om beide schoenen ruwe overschoentjes getrokken om de voorkomen dat we onderuit gaan op de zeer gladde baan.
  • In de linkerhand heb je de bezem met de steel onder je arm. De bezem heeft geen haren, het is meer een wrijfblok.
  • Je zakt door je knieën en als je op je hurken zit pak je met je rechterhand het handvat bovenop de steen vast.
  • Je voet op de slider schuif je een klein eindje naar achter en je zet met de voet op het startblok af.
  • Dan schuif je de voet op de slider naar voren tot je in een soort spagaat over het ijs glijdt. Linkerbeen voor, rechter gestrekt naar achter.  Met je linkerhand duw je de bezem op het ijs voor het evenwicht. Met de rechterhand duw je de steen naar voren.
  • Het is dan zaak om de steen voor de streep los te laten en met een draaiende beweging voldoende vaart mee te geven om er voor te zorgen dat hij in het huis aan de overkant van de 42,5 meter lange baan terechtkomt. Het huis bestaat uit een aantal in het elkaar liggende cirkels in verschillende kleuren. Aan beide korte zijden van de baan ligt een huis, zodat je beide kanten op kan spelen. De draaiende beweging, die je de steen meegeeft heet ’the curl’.

Voordat je zover bent dat je de steen een zet richting huis kan geven ben je al omgevallen. Het duurt dan ook wel een uurtje voordat het onze groep van vijf beginners lukt om de steen enigszins richting huis te schuiven. Dan heeft onze lerares, een jonge curlster, meteen de volgende uitdaging. We moeten leren vegen. De baan is met een fijne spray van druppels bespoten. De piepkleine druppeltjes bevriezen als kleine bobbeltjes op het ijs. Deze kleine bultjes vergemakkelijken het glijden van de steen. Hij heeft daardoor minder weerstand. Het vegen voor de steen uit is bedoeld om de baan van de steen te verlengen of de richting bij te sturen. Het ijs wordt door het wrijven warm en smelt een beetje waardoor de steen verder glijdt en de curl aan het eind van de baan wordt uitgesteld. Het helpt echt. Zonder dat er geveegd wordt komt mijn steen niet verder dan halverwege de baan. Als twee teamleden voor mijn steen uit vegen haal ik het huis aan de overkant. Het is waarschijnlijk lastig te geloven, maar ook dat vegen is nog verdraaide moeilijk. Het is de bedoeling dat je met twee tegenover elkaar staande spelers vlak voor de steen, die een teamgenoot gooit, met veel kracht de baan veegt. Die stenen gaan best snel, dus je moet over het ijs rennen en stevig vegen tegelijk. En daarbij dan de bezem van je teamgenoot niet raken. Het is belangrijk om ook weer op tijd met vegen te stoppen. Als je niet op tijd stopt vliegt de steen voorbij het huis tegen de boarding aan het eind van de baan, is uit en wordt uit het spel genomen.
Als laatste mogen we een partijtje, een zogenaamde end, een set in tennistermen, spelen tegen het beginnersteam dat op de baan naast ons les krijgt. Een wedstrijd heeft normaal gesproken tien ends. Ieder team heeft een skip, die in het huis staat en met zijn bezem de plek aangeeft waar je steen heen moet. Om de beurt gooit er een speler van ieder team, terwijl twee leden van hetzelfde team vegen. Het is bedoeling om de stenen zo dicht mogelijk bij het midden van het huis, de dolly, te gooien. Je krijgt een punt voor iedere steen die dichter bij de dolly ligt dan de het dichtstbij de dolly liggende steen van de tegenpartij. Er zijn voor ieder team acht stenen te gooien. De kleuren van het huis hebben geen betekenis, die maken het alleen gemakkelijker om te zien welke steen het dichtst bij de dolly ligt.
Wij hebben een hele ochtend plezier en dat voor maar tweeëntwintig dollar per persoon. Ondertussen hebben we kennisgemaakt met, naast ijshockey, de belangrijkste sport van Canada. De Guelph Curling Club is opgericht in 1838 en is de tweede oudste van Ontario. Aangenomen wordt dat curling in de 16e eeuw in Schotland is bedacht. Alhoewel er op een schilderij van Bruegel, Jagers in de sneeuw, uit 1565, Nederlandse boeren afgebeeld staan die het spel spelen. Canada domineert al heel lang de sport. Onze ‘juf’ vertelt, dat spelers vanuit de heel wereld komen om met hun te spelen en van hun te leren.

©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.