Travelling with the Ancestors

Een bezoek aan de Art Gallery of Guelph met veel Indigenous Art.

In het voorjaar van 2017 zag ik met twee van mijn jonge tantes een indrukwekkende tentoonstelling in De Pont in Tilburg. Een serie foto’s en een film van Mount Fuji in Japan van Fiona Tan. De film ‘Ascent’ is samengesteld als een montage van meer dan 4000 foto’s van de berg Fuji. Fiona Tan combineerde de beelden, van deze door Japanners als een god vereerde berg, met een fictief verhaal. Een verhaal over een klim naar de top van de berg in de beginjaren van de fotografie, maar ook in de huidige tijd. Heel erg mooi.
Vandaag, 23 november, zie ik in de Art Gallery of Guelph een soortgelijk project vanuit 2009. Indigenous artist, Faye HeavyShield fotografeerde 40 jaar lang, in de omgeving waar ze woont, the Belly Buttes, een rotsformatie in The Blood Reserve in Zuid Alberta. In het kunstwerk ‘To the East’ zijn al deze foto’s bij elkaar opgehangen. Ook mooi.

Verder zie ik vandaag:

  • De tentoonstelling ‘Light in the Land: The Nature of Canada’. Prachtige natuurfoto’s van Dr. Roberta Bondar, de eerste vrouwelijk astronaut van Canada. ‘My view from the spacecraft Discovery, 25 years ago, forever changed my view of earth, and it was on that flight that I committed to protect this magnificent planet.’ Terwijl ik tussen deze schitterende foto’s loop overvalt me een gevoel van dankbaarheid. Ik heb een deel van de gefotografeerde parken mogen bezoeken.
  • ‘Travelling with the Ancestors. An Exploration of Historical First Nations Beadwork. Selections of the William Reid Collection’. Vanaf de tijd dat glazen kralen geïntroduceerd werden bij de First Nations (Indianen) van Noord Amerika ontstond een bijzondere vorm van kunst. De objecten, beursjes, tasjes, fotolijstjes, speldenkussens, ruim versiert met bloemmotieven, raakten in de mode en zorgden voor een positieve interactie tussen de oorspronkelijke en de niet oorspronkelijke Victoriaanse bewoners. Kralenwerk voor toeristenindustrie kende zijn hoogtepunt in de late jaren 1800. Maar het maken van kralenwerkstukken leeft voort in de verschillende gemeenschappen. Het is een deel van de ‘nieuwe’ traditie.
  • Dat blijkt bij ‘150 Acts: Art, Activism, Impact’, een tentoonstelling met Indigenous (Métis, First Nations en Inuit) Art. Veel kleurpotlood tekeningen uit de laatste helft van de vorige eeuw. Een klein beetje COBRA achtig. Maar ook een bijzondere film ‘Stitching my Landscape’ van Maureen Grube. En een kunstwerk dat is samengesteld uit kraalachtige puntjes in een traditioneel bloempatroon van Christi Belcourt, ‘From Earth to Sky: Everything We Need is Right Here’. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.