The meeting point

De geschiedenis van Guelph.

mijn fiets

Overmoedig geworden door mijn ritjes naar het zwembad besluit ik om met de fiets naar het centrum, Downtown, te gaan. Iedere woensdag van juni tot en met augustus schijnt er markt te zijn op het plein tegenover het overdekte winkelcentrum. Dat valt tegen. Het is twee tot drie keer zo ver fietsen als naar het zwembad. Voor mijn gevoel voortdurend bergop. En, hoe frustrerend, als het dan een keer bergaf gaat moet je voortdurend in de remmen in verband met voetgangers of verkeer uit zijstraten. Nooit eens op je gemakje lekker snel fietsen. Als ik bij het station aankom ben ik het beu. Met het vooruitzicht dat er in het centrum weer flink geklommen moet worden, parkeer ik de fiets en loop verder.
De markt is drie keer niets. Zo’n vijf kramen. Gelukkig heb ik een plan B. Ik wilde altijd nog een keer naar het Civic Museum, dat kan nu mooi. Het Guelph Civic Museum is een museum over de cultuur en geschiedenis van Guelph. Bijna alles van wat tentoongesteld wordt gaat over de laatste tweehonderd jaar. Slechts twee vierkante meter over de duizenden jaren daarvoor en dat heeft nu precies mijn interesse.
Wat ik wel leer is dat nog vijf procent van hun oorspronkelijke territorium in handen is  van de Aboriginals, zoals ze hier in het museum genoemd worden. Vijftig procent van de Aboriginals leven in deze reservaten. ‘The res’, zoals in de serie Longmire op Netflix, bestaat echt. De andere helft van de oorspronkelijke bevolking leeft in de stad. In Guelph leven onder andere Cree, Mohawk en Ojibwe.
Guelph was ooit het land van de First Nation Attawandaron. Zij waren vreedzaam en namen geen deel aan de conflicten met de Britten en de Fransen. Ze werden door de Europeanen de Neutrals genoemd. In die tijd stond Guelph bekend als ’the meeting point’. De omgeving van Guelph was een goede plaats om te rusten en te handelen, omdat er twee rivieren samenkomen, de Speed River en de Eramosa River. De Attawandaron stierven in epidemieën of werden door oorlogen verdreven. Na 1690 kwamen de First Nation Mississauga. Zij verkochten in 1784 het gebied rondom Guelph aan de Britten voor 1180 pond.
Guelph is gesticht in 1827 door de Schotse schrijver John Galt. Het centrum wordt gezien als één van de eerste Canadese geplande stadscentra, vergelijkbaar met een Europees stadscentrum, met pleinen, hoofd- en zijstraten.
Van einde negentiende tot einde twintigste eeuw werden om de integratie te bevorderen First Nations, Inuit en Metis kinderen uit hun huis en omgeving gehaald en verplicht naar christelijke kostscholen gestuurd.
De huidige Canadese president Trudeau maakte verzoening met de oorspronkelijke bevolking speerpunt van zijn campagne in 2015.
Hij probeert ook voor gerechtigheid te zorgen in de zaak rond de verdwenen en vermoorde vrouwen van First Nations, Inuit en Metis afkomst. Vrouwen van deze afkomst maken slechts drie procent uit van de Canadese bevolking. Hun aandeel in het aantal vermoorde vrouwen in Canada is vijfentwintig procent.
Trudeau is de eerste Canadese president die zo inzet op de rechten van de oorspronkelijke bewoners. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.