Thanksgiving

Landbouw maakt een klein deel uit van de Canadese economie.

‘Onze provincie’, Ontario, heeft verreweg de grootste economie van Canada. De economische bedrijvigheid en industrie treft men, net zoals het overgrote deel van de bevolking, in het zuiden van Ontario langs de grens met de US. Guelph, op ongeveer vijftig kilometer ten westen van Toronto, ligt in dat gebied.
Toronto is het belangrijkste zakencentrum van Canada. De dienstensector beslaat in Ontario ongeveer 70% van de economie. Ook het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. Vooral rond Toronto met Niagara Falls.
Meer naar het noorden beslaat het Canadees Schild ongeveer de helft van het oppervlakte. Het is daar dunbevolkt en ongeschikt voor landbouw. Hier zie je vooral veel bosbouw en wat mijnbouw.
Landbouw, eens de grootste tak van de economie, beperkt zich tegenwoordig tot slechts 2% van de economische productie. De landbouwbedrijven zijn sterk gemechaniseerd en vaak groot (gemiddeld 247 ha). Veel geziene producten zijn: graan, mais en soja. In de buurt van Niagara Falls wordt veel fruit geteeld. Met natuurlijk druiven voor de wijnproductie.
Naast landbouw heeft Ontario gebieden met sterk ontwikkelde veehouderij. Over het algemeen melkvee en varkensfokkerijen.
8 oktober vieren wij met onze gasten vanuit Nederland Thanksgiving. Thanksgiving is een jaarlijks terugkerende vrije dag in Canada op de tweede maandag in oktober. Dit in tegenstelling tot de US, daar is Thanksgiving de vierde donderdag in november. Deze dag wordt de oogst en al het goede van het afgelopen jaar gevierd. Traditioneel wordt met de hele familie kalkoen, aardappelpuree, zoete aardappelen, cranberry saus, zoete mais, en natuurlijk pompoen gegeten. Voor ons niets van dat alles. De mannen koken. Als voorgerecht Vitello Tonnato. Voor mij iets nieuws. Voor kookbarbaren net als ik: het is een Italiaans gerecht, dat bestaat uit kalfsvlees met tonijnsaus. Als hoofdgerecht eten we witvis op risotto met spinazie. Heerlijk!! En we boffen niet alleen met een vriend die erg lekker kookt. Onze vriendin dekt professioneel de tafel. Dus we eten super lekker in Thanksgiving sfeer. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.