Shakespeare

Bezoek aan Stratford.

In 1832 bouwde een Shakespeare fan, William Sargeant, in de wildernis aan een riviertje een hotel, dat hij de Shakespeare Inn noemde. Het riviertje noemde hij Avon. Toen was het slechts een kwestie van tijd tot de nederzetting de naam Stratford kreeg. Stratford upon Avon was de geboorteplaats van Shakespeare. In 1953 werd in Stratford voor de eerste keer het Stratford festival gehouden. Inmiddels zijn er vier theaters met van mei tot oktober vijfhonderd uitvoeringen. Heden ten dage wordt niet meer alleen Shakespeare gespeeld. Het Stratford festival is één van de belangrijkste toneelevenementen van Noord-Amerika.
Wij gaan met een ander doel naar Stratford. We willen de Junction 56 Distillery bezoeken en naar een tentoonstelling over de geschiedenis van de landbouw in Canada.
We rijden niet echt ruim op tijd weg, maar met hulp van de TomTom zou het moeten lukken om de tour van 11:00 uur in de distilleerderij te halen. ‘Work in Progress’ onderweg gooit echter roet in het eten. We arriveren om kwart over elf, maar de schade valt mee. De rondleiding is net begonnen en we kunnen aansluiten. De gids is zo vriendelijk alles wat ze al vertelde nog eens kort samen te vatten. Er wordt moonshine, wiskey en gin gedistilleerd. We zien het graan gisten en borrelen. Waarna het in de kookpan gaat, die is aangesloten op hoge distillatie kolommen. In deze kolommen worden alle niet gewenste ingrediënten, op grond van hun kookpunt, afgevangen. De kolom voor wiskey is het hoogst, die moet een eindproduct van 95% zuivere alcohol opleveren. Moonshine en gin worden tot een lager percentage alcohol gezuiverd. De gezuiverde producten vullen ze dan weer aan met zuiver water en soms met smaakstoffen, zoals mint, fruit en zelfs chocola.
De naam Junction 56 Distillery refereert naar de historie van de spoorwegstad Stratford. Zowel direct achter als voor de locatie van de distilleerderij, een voormalige houtzagerij, loopt een spoorlijn. De kruising tussen deze twee lijnen is gebouwd in 1856.
Na de tour verkennen we Stratford. Het leukste stadje dat ik tot nu toe heb gezien in Ontario. Het heeft ca. 30.000 inwoners. Het is jammer dat het weer niet mee werkt. Het sneeuwt de hele dag en het is best koud.
Na de lunch in de Red Rabbit gaan we op weg naar het museum in het buitengebied. Voor we naar binnen gaan zeg ik nog: ‘Er staan best veel auto’s, zal het zo druk zijn?’. Binnen staan bij de kassa een aantal gezinnen met kinderen. De landbouwtentoonstelling blijkt te zijn vervangen door een tentoonstelling over Justin Bieber. Hij is geboren in Stratford. Wij laten deze tentoonstelling aan ons voorbij gaan en rijden via het piepkleine dorpje Shakespeare naar huis. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.