Prins uit India

Vliegreis van Amsterdam naar Toronto met een Indiase luchtvaartmaatschappij.

Ik vlieg met Jet Airways naar Toronto. Jet Airways is een Indiase luchtvaartmaatschappij die vanuit India, via Amsterdam, op Toronto vliegt. Dat betekent een vliegtuig vol Indiërs en hier en daar een Nederlander of Canadees. Er zullen natuurlijk ook wel mensen met een Indisch uiterlijk tussen zitten die  Nederlands of Canadees zijn.
Ik blijk een plek aan het raam te hebben, in een rijtje van drie. Mijn rijgenoten zitten al. Als ik mijn koffertje in het bagagerek gelegd heb zeg ik ‘Excuse me’, in de hoop dat ze opstaan en ik kan gaan zitten. De man van middelbare leeftijd aan het gangpad doet dat ook. Een lange slungel, van een jaar of twintig op de middelste stoel, blijft zitten. Hij probeert zijn erg lange benen wat in te trekken en naar opzij te verplaatsen, zodat ik er langs kan. Daar kan ik dus echt niet tussendoor. Als ik een beetje nors kijkend blijf staan, staat hij alsnog op en gaat in het gangpad staan om mij te laten passeren.
Als ik eenmaal zit blijkt er weinig ruimte voor mij. De lange jongen naast mij gebruikt een deel van mijn beenruimte en de armleuning tussen ons. Hij doet voor mij langs de zonnewering voor het raampje open of dicht, al naargelang het hem belieft. Hij is verkouden en hoest nogal onaangenaam. Een hand voor de mond, nog nooit van gehoord. Als het niet meteen lukt om mijn stoel naar achteren te zetten neemt hij het over. Allemaal heel vervelend voor iemand die veel ruimte nodig heeft, zoals ik. Ik zit inwendig te mopperen: ‘Het zal wel zo’n Indische prins zijn uit een hoge kaste.’
Aan het eind van iedere vlucht naar Canada moet een ieder een Declaration Card invullen. Je geeft op dit formulier aan dat niets smokkelt en wanneer je weer vertrekt naar huis. De Card laat je zien bij Immigration, zij stellen dan vaak nog aanvullende vragen, zoals ‘Wat is je verblijfplaats in Canada?’, ‘Wat kom je doen?’, ‘Bij wie ga je op bezoek?’. Je levert de Card, na het ophalen van je koffer, in bij de douane aan de uitgang.
Op het moment dat we de Declaration Card moeten invullen verandert de prins in één van de neefjes, die voor het eerst alleen naar het buitenland reist. Ik help hem bij het invullen. Hij is snel van begrip. Het valt hem op dat ik een fout maak bij het invullen. Ik vul per ongeluk mijn geboortedatum op zijn Nederlands in, dus niet het jaartal vooraan zoals de Canadezen dat doen. We maken een praatje. Hij gaat voor drie jaar studeren in Toronto, Telecommunicatie.
Als we door de Immigratie zijn geeft hij me een hand en ik wens hem ‘Good luck’. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.