Papierwinkel

Wat je allemaal moet regelen voor je in Ontario, Canada, kan wonen en werken.

De hele papierwinkel die op orde gebracht moet worden als je in het buitenland gaat wonen, die komt zelden aan de orde in ‘Ik vertrek’. Het levert misschien geen mooie beelden op, maar door de vele frustraties misschien wel spannende of interessante tv.
Wij zijn nu ruim twee jaar verder en het lijkt er op dat nu alles voor ons is goed gekomen. De Nederlandse belasting aangifte inkomstenbelasting voor 2017 is gedaan en betaald.
Wat hebben wij geleerd:

  • Zodra je in het buitenland werkt vervallen de sociale verzekeringen, zoals AOW, ANW, WW en WAO, en je ziektekostenverzekering. Als je een A1 verklaring krijgt van het SVB, die je werkgever voor je kan aanvragen, dan lopen je sociale verzekering door en kan je je zorgverzekeraar verzoeken om je zorgverzekering door te laten lopen. Voor een A1 verklaring moet je (ook) een dienstverband in Nederland hebben/houden.
  • Als je minder dan vier maanden per jaar in Nederland woont, dan stopt je pensioen opbouw.
  • Als je officieel zou verhuizen, uitschrijven op je adres in Nederland, inschrijven in Canada, verhuis je voor de belastingdienst pas als je je gezin meeneemt om in het buitenland te wonen. Anders ben je gedetacheerd.
  • Als je officieel zou verhuizen vervallen meteen verzekeringen zoals WA en rechtsbijstand.
  • Om te kunnen werken in Canada heb je een ’tempory work permit’ nodig en een SIN, Social Insurance Number. Je betaalt dan inkomstenbelasting in Canada.
    Als je een huis bezit in Nederland en/of je werkt ook in Nederland, dan moet je ook daar aangifte doen.
  • In Ontario kan je met een Nederlands rijbewijs geen auto verzekeren. Dus een auto kopen gaat niet of je moet een Canadees rijbewijs halen. Wat weer als consequentie heeft dat je je Nederlandse rijbewijs moet inleveren. Dan maar steeds een auto huren. Onze ervaring is dat je beter voor een autoverhuurbedrijf dat een all in prijs aanbied kan kiezen, zodat je niet iedere keer serieus hoeft na te denken over de extra’s, vaak verzekeringen, die ze je iedere keer weer proberen te verkopen.
  • En vergeet niet, ook als je voor vakantie naar Canada gaat, een ETA aan te vragen en je pinpas en creditcard op Noord-Amerika dekking in te stellen. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.