Inuksuk

Iemand was hier.

In 2008 waren we voor het eerst in Canada. We reisden toen van Calgary naar Vancouver. Een geweldige ervaring. Vooral de Rocky Mountains waren bijzonder indrukwekkend. Veel beren en ander wild gezien. De komende Olympische Winterspelen, eind dat jaar in Vancouver, waren het gesprek van de dag. Overal zag je het logo, een vereenvoudigde versie van een inuksuk.
Een inuksuk is een richtingaanwijzer gemaakt van een stapel stenen, die wordt gebruikt door de Inuit. Inuksuit (meervoud van inuksuk) spelen een belangrijke rol bij het navigeren over de toendra. De letterlijke vertaling is: ‘iemand was hier’.
Nu komen we ze overal tegen. Aan de rand van Lake Huron in Toronto staat een negen meter hoge inuksuk. Tijdens onze laatste trip, die voor een deel langs de Trans-Canadian Highway liep, stonden ze op talloze plaatsen. In 2010 heeft een journalist langs de weg tussen Sudbury en Parry Sound drieënnegentig inuksuit geteld. De inuksuit op de middelste foto hebben we gezien op Mackinac Island, waar er tientallen stonden aan de rand van het water. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.