Ik begin er niet meer aan

Margaret Atwood

Vorige winters in Canada dwong ik mezelf om een paar keer per week de deur uit te gaan voor een fikse wandeling. Hoe koud ook, hoeveel sneeuw ook, hoe glad de wandelpaden ook waren. Ik heb er geen zin meer in. Ik blijf gewoon twee weken lekker binnen. Nu zou je denken ze heeft tijd over. Niets is minder waar. Nu ik besef dat er binnenkort een einde komt aan onze tijd in Canada, bedenk ik plotseling allerlei (vervelende) karweitjes die ik nog had willen doen in mijn periodes in Canada. Ik ben nu eindelijk de foto’s van onze Patagonië reis, bijna een jaar geleden, aan het sorteren. En ik lees.

Van onze laatste gasten kreeg ik in oktober het boek, ‘The Testaments’, van Margaret Atwood. Dat was toen net uit en kreeg veel publiciteit in de boekwinkels hier in Guelph, maar ook op de Nederlandse televisie. ‘De testamenten’, in het Nederlands, is het vervolg op ‘Het verhaal van de Dienstmaagd’, ‘The Handmaid’s Tale’, geschreven in 1985. Er is een film en een tv serie op dit boek gebaseerd.
Margaret Atwood is één van Canada’s belangrijkste hedendaagse schrijvers. Ze is geboren in 1939 en woont nu in Toronto en op Pelee Island. Ze heeft vele prijzen gewonnen en wordt vaak beschreven als een feministische schrijver.
De boeken spelen zich af in de nabije toekomst in een fundamentalistische theocratie, Gilead, waar vroeger de US was. Individuen worden ingedeeld in categorieën. Iedere categorie heeft zijn eigen uniform. De in het rood geklede dienstmaagden, vruchtbare vrouwen, staan in hoog aanzien, omdat het overgrote deel van de vrouwen onvruchtbaar is, veroorzaakt door milieuvervuiling. De dienstmaagden worden goed behandeld maar mogen niets dan kinderen baren voor welgestelde families. Afgelopen weken in Nederland heb ik het verhaal van de dienstmaagd gelezen. Deze weken in Canada lees ik ‘The Testaments’. De boeken zijn intrigerend, beklemmend, beangstigend. Het is science fiction, maar je hebt het gevoel dat het zo zou kunnen gebeuren. In deze tijd met een Amerikaanse president, die vrouwonvriendelijk is, de milieuproblemen ontkent en een aanhang heeft met vrij strenge christelijke overtuigingen. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.