Het paradijs

Van Wawa naar Port Loring.

Naarmate we meer naar het westen rijden worden de dorpen kleiner.  Wawa heeft een paar honderd inwoners en wordt honderd kilometer van te voren al aangeven op de richtingaanwijzerborden.
Wawa bekent gans in het Ojibwe. Er staan dan ook enkele een paar meter hoge ganzen op verschillende plaatsen in het dorp. Verder is er niet zoveel te beleven. Het aantrekkelijke van Wawa is dat het het eerste dorp is na Lake Superior Provincial Park.
We hebben nu zo’n duizend kilometer gereden en nog is het zevenhonderd kilometer tot de grens van Ontario met de aangrenzende provincie Manitoba. Ontario is vierentwintig keer zo groot als Nederland. Wij stoppen onze reis hier. We gaan, via een andere weg dan we gekomen zijn, op weg terug naar Guelph.
Voor we weer vertrekken bezoeken we de General Store in Wawa, om te tanken en wat visspulletjes te kopen. Een General Store is net zo’n soort winkel als een Trading Post. Over het algemeen hebben kleine dorpjes een General Store en is een Trading Post gevestigd aan een doorgaande weg. Deze winkels verkopen dat waar behoefte aan is in dat gebied. De General Store in Wawa verkoopt geen jachtgeweren.
Vanaf half tien rijden we voortdurend door bossen gevuld met meren, weinig verkeer, bijna geen huizen, slechts één dorpje, Sultan, met een huis of twintig. Vanaf Sultan rijden we een paar uur onverhard door een bosbouwgebied. Als we om een uur of twee dit gebied uitrijden is daar opeens op het kruispunt, in the middle of nowhere, een wegrestaurant met benzinepomp. Het staat er vol met vrachtauto’s die de gekapte bomen vervoeren. In Canada zijn vrachtauto, echt vrachtauto’s.
Ook nu onderweg regelmatig ‘Construction’. Hier geen stoplichten om het verkeer te regelen, maar aan iedere kant van het werk aan de weg een man of vrouw met een verkeersbord op een paal. Aan de ene kant van het bord ‘stop’ in een rood vlak en aan de ander kant ‘slow’ in een geel vlak. Via een walkie talkie spreken ze af wie welke kant van het bord aan het weinige naderende verkeer toont.
Om half zes arriveren we in het paradijs. Ons motel op een afgelegen plek aan een meer. De dichtstbijzijnde plaats is Port Loring. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.