Groundhog

Workshop Sketching Nature.

Ik heb me aangemeld voor de workshop ‘Sketching Nature’ in het Arboretum van de Universiteit van Guelph. Het vereist wel enig doorzettingsvermogen voor ik kan starten.
Opgeven via internet kost me meer dan een uur. Er moet een heel formulier worden ingevuld en zelfs zoiets simpels als de postcode van ons adres in Guelph, een verplicht veld, moet ik opzoeken.
De bus rijdt niet zoals ik, na vooronderzoek, verwacht, maar maakt een D-tour. Gelukkig vraag ik het, door ervaring wijs geworden, even voor de zekerheid. De chauffeur adviseert mij om bij het grote busstation van de universiteit over te stappen op een alternatieve route. Deze route brengt mij, met hulp van een medepassagier, vlak bij het leslokaal. Ik hoef dus niet, zoals ik dacht, het hele arboretum door te lopen en als ik arriveer ben ik een uur te vroeg. Geen probleem het is mooi weer en het arboretum is prachtig.
We krijgen les van Jason, een interpretive naturalist van de Universiteit van Guelph. Het groepje van zo’n vijftien deelnemers bestaat natuurlijk uit veel vrouwen van middelbare leeftijd, maar gelukkig zijn er ook een paar jongeren en zelfs een paar mannen. We werken buiten met potlood en leren

  • het gebruiken van dikke/dunne lijnen;
  • om bij het tekenen je potlood niet van het papier te halen;
  • de details als uitgangspunt te nemen;
  • wat een positief en negatief beeld voor effect heeft;
  • en te tekenen terwijl je niet naar je potlood maar naar je object kijkt.

Het belangrijkste advies van Jason is, dat het gaat om het vastleggen van de herinnering, details zijn soms belangrijker dan het geheel en ‘No stress of being an artist’.
Na de les besluit ik door het arboretum terug te lopen naar de bushalte bij de universiteit en daarmee de D-tour te omzeilen. Ik ben nog maar net onderweg of een ‘reusachtig’ beest steekt het pad over. Het doet me denken aan een muskusrat. Thuis herken ik op de site van het arboretum het beest als een groundhog, een marmot. Ik breng meteen het geleerde in de praktijk en doe een poging om het dier te schetsen. Bloemen gaan me beter af.

©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.