Groenen winnen in Guelph

Provinciale verkiezingen.

Op 7 juni 2018 kiezen de Canadezen de volksvertegenwoordiging per provincie.
In de Guelph Mercury Tribune las ik een paar dagen te voren dat de ‘voters’ hun voters information card en een ID moeten meebrengen als ze gaan stemmen. Als het identificatiemiddel niet het huidige adres in Guelph bevat, bijvoorbeeld bij de vele studenten, dan moeten ze een ‘piece of mail or document that has your ardess and your name on it’ meebrengen. Er zijn vijfenzeventig ‘polling stations for voting’ in Guelph, die open zijn van 9 a.m. tot 9 p.m..
De middag van 7 juni komt een man bij ons aan de deur. ‘To be sure that every one has voted in this house.’ Aan het foldertje dat hij bij zich heeft is te zien dat hij van de Groenen is. Hij is dan ook op de fiets.
In het Canadese systeem functioneert het provinciebestuur naast en niet onder de landelijke regering. Iedere vier jaar zijn er verkiezingen voor de provincie.
Ontario is één van de tien provincies met een Provincial Parliament. De volksvertegenwoordigers in het parlement heten Members of the Provincial Parliament (MPP). De provincies zijn opgedeeld in kiesdistricten. Ontario is opgedeeld in 124 districten. Per kiesdistricten heeft iedere partij een kandidaat. De kandidaat met de meeste stemmen wordt gekozen. Een meerderheid is niet nodig. De partij die wint in de meeste kiesdistricten vormt de regering. De leider van die partij wordt de Premier aan het hoofd van de ministerraad, the Executive Council.
De volgende dag lezen we dat Doug Ford, van de progressief conservatieven, de Premier van Ontario wordt. Zijn partij heeft in 76 kiesdistricten gewonnen, dat is meer dan de 63 nodig voor een meerderheid. De NDP, de democraten, hebben in 39 kiesdistricten gewonnen. De liberalen in zeven, en de Groenen in één, dat laatste is te danken aan de kiezers in Guelph.
Ontario heeft 121 van de 338 zetels in het landelijke House of Commons, onze Tweede Kamer. De leden van the House of Commons worden Members of Parliament (MP’s) genoemd. Zij worden gekozen op basis van een ‘first past the post’ systeem. Per kiesdistrict wordt de kandidaat van de partij met de meeste stemmen gekozen. Net zoals bij de provinciale verkiezingen. De gekozen MP’s kiezen de president, de Prime Minister. In 2015 waren voor het laatst landelijke verkiezingen. Toen werd de liberaal Trudeau, volkomen onverwacht, president.
Naast the House of Commons heeft Canada ook nog the Senate, onze Eerste Kamer. En the Sovereign, vertegenwoordigd door de Gouverneur Generaal, die op advies van de Prime Minister de 105 leden van the Senate aanwijst. Ontario heeft 24 zetels in the Senate. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.