Francesca

Gardameer in Lombardije.

Cascina Girolda in Peschiera aan het Gardameer is alles wat je van een Bed & Breakfast in Italië verwacht. De B&B is gevestigd op het platte land in een oude boerderij, die behoort bij de wijngaard Ottella, waar Lugana wijn wordt geproduceerd. We hebben een grote kamer op de begane grond met een opslaande deur naar de tuin. De kamer heeft een plavuizen vloer, dikke muren, een balkenplafond, een grote open haard en is rustiek ingericht. Een ijzeren poort geeft toegang tot de tuin. Deze tuin, met uitzicht op een meertje, staat vol met rozen, olijfbomen, cipressen en citroenboompjes in terracotta potten en heeft een haag van rode, roze en witte oleander. De sfeervolle ontbijtkamer heeft een terras met overkapping, dat van de zon is afgeschermd door witte linnen gordijnen. Iedere ochtend komt Francesca, de eigenaar, vanuit Verona om een heerlijk ontbijt te serveren met veel ‘home made’ gebak. Er is slechts één minpuntje. Als je buiten zit hoor je continu de dichtbij gelegen snelweg. Maar met een beetje fantasie is dat het geluid van een waterval.

Peschiera, het nabij gelegen stadje, was ooit een Romijns fort, later een Scaligeri kasteel en een Venetiaans fort, onderdeel van een duizend kilometer lang verdedigingssysteem door Italië, Kroatië en Montenegro, dat werd gemoderniseerd door Napoleon en later nog eens door de Oosterijkers. Nu is het een mooie vestingstad met veel historische gebouwen, maar vooral een drukke badplaats. Volgens Francesca moet je hier niet in het meer zwemmen. Voor schoon water moet je verder naar het noorden.

De verkenning van het Gardameer verloopt zoals die van het Comomeer. Nu is het zondag. Op de dag dat we het Comomeer verkende was het een katholieke feestdag, Maria Hemelvaart. Volgens Francesca zoeken op dit soort dagen alle Italianen een plekje aan de waterkant. Ook deze keer vinden we pas een parkeerplek als we van plan zijn om te keren. We gaan naar het ‘strand’ in Limone. De mensen liggen op dit smalle kiezelstrand dichter bij elkaar dan op een drukke zondag op het strand van Scheveningen. Toch is het genieten, als ik na wat zwemmen in het hier heldere water, op een rotsblok direct aan de waterkant over het meer uitkijk.

De volgende dag bezoeken we het vrij vlakke achterland van Peschiera met vooral wijngaarden omzoomd door olijfbomen en/of cipressen.
We bekijken de Madonna del Frassino, een bedevaartkerk. Ik heb een korte broek met daarop een hemdje aan en mag dus volgens de verbodsborden de kerk niet in, maar een vriendelijke monnik laat ons toch binnen. Maria zou hier verschenen zijn om een boer te waarschuwen voor een gifslang. De kerk en gangen rond de binnenplaatsen zijn beschilderd met mooie fresco’s.
Bovendien gaan we op advies van Francesca naar Borghetto, een middeleeuws dorp. Ook dat blijkt zeer de moeite waard. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.