Esquel en Bariloche

Eten in Argentinië.

Op 8 januari rijden we met een bus dwars door Argentinië van Puerto Madryn naar Esquel, van oost naar west. Een tocht van ruim elf uur. Het landschap is verlaten met steeds meer rotsformaties. Het is droog, erg droog. Er groeien alleen prikstruiken en gele bloemetjes. Langs de rivier, de Rio Chubut, die we onderweg steeds zien, is het wat groener en groeien bomen die op Cipressen lijken. Ook in dit landschap leven de ‘wilde’ guanaco’s gebroederlijk naast de ‘gedomesticeerde’ schapen. De schapen worden beheerd door gaucho’s geholpen door hun honden.

We overnachten in Esquel en de volgende dag gaat de reis verder naar Bariloche. Als we de Andes naderen verandert het landschap radicaal. In de verte zien we de bergketen met zijn besneeuwde toppen. Het wordt groen. Het is deze ochtend slechts tien graden. Dat is redelijk fris na de warmte in Buenos Aires en Puerto Madryn. Daar was het korte broeken weer. Maar de zon schijnt. Mooi weer voor de onderweg geplande korte wandeling in Parque Nacional Los Alerces met zijn enorme cipresachtige bomen. En om onderweg een ijsje eten in het hippie dorp El Bolson.

De eerste dag in Bariloche nemen we ‘vrij’ van het tempo van de groep en het programma. We slapen uit en slenteren wat langs de haven aan het meer en door het dorp. Lunchen lekker op een terras in de zon. Ik een salade en J. typisch Argentijns, empanadas, een bladerdeeg ’tasje’ gevuld met bijvoorbeeld beef of ham en/of kaas. Een ander voorbeeld van een typisch Argentijns lunchgerecht is een Milanese, een broodje met een erg platgeslagen schnitzel en wat sla en tomaat. Als diner eten de Argentijnen vooral heel veel beef: lomo. In Patagonië wordt ook veel lam, vaak geroosterd aan het spit, gegeten: cordero. Bij het diner drinken we Malbec, een hele lekkere Argentijnse rode wijn. Echter, hier in Bariloche is alles anders. Bariloche is het skidorp van Argentinië met veel Zwitserse invloeden. In bouwstijl, maar ook voor wat betreft het eten. In Bariloche eten we als diner goulash met spätzel en kaasfondue.

De laatste dag in Bariloche sluiten weer aan bij een optionele excursie. We bezoeken Parque Nacional Nahuel Huapi. We varen over het meer naar een eiland en wandelen daar door het bos naar een waterval en naar een, tussen de aan alle kanten steil oprijzende rotsen gelegen, pittoresk meertje. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.