Debet or credit

Kleding kopen.

Vlakbij het vliegveld van Toronto is een Outlet shopping centre. Natuurlijk mega groot. Hier kopen we graag onze kleding. Kleding is al goedkoop in Canada en hier nog goedkoper. Bij iedere mall waar we tot nu toe waren was er altijd parkeergelegenheid in overvloed. Hier is het op zondag verschrikkelijk druk en is het zoeken naar een plaatsje. Dus ook de Canadezen kopen hier graag en maken er een weekend uitje van. De keren dat we hier op een weekdag waren kon je een kanon afschieten, zo rustig.
De paskamers zijn, net als in de mall in Guelph, op slot. Als je iets wil passen meld je je bij een verkoopster. Zij stelt zich aan je voor en vraagt je naam. Je naam wordt met krijt op een schoolbordje, dat naast de paskamer hangt, genoteerd. Dan gaat de paskamer van slot en mag je naar binnen. Terwijl je aan het passen bent loopt de verkoopster regelmatig langs en roept dan bv.: ‘Your alright in there, Janice?’. Omdat de maten anders zijn dan in Nederland is mijn antwoord vaak: ‘No’. Op het zicht kies ik altijd te klein. Na veel passen weet ik, dat ik schoenmaat 6 en confectiemaat 12 heb.
Het is in Canada opletten als je iets koopt. Op het prijskaartje staat een prijs zonder de BTW. De BTW varieert per provincie van 5 tot 15 %. In Ontario is de BTW 13 %. Niet op alles zit BTW. Op levensmiddelen niet, op cola weer wel. Daarnaast reken ik graag terug naar de euro. Voor een euro krijg je ongeveer anderhalf Canadese dollars. Na een beetje rekenen kwam tot de conclusie dat ik het bedrag op het prijskaartje moet delen door 4 en dan maal 3, dan zit ik redelijk safe voor een reële prijs in euro’s inclusief BTW.
Bij het afrekenen wordt de vraag gesteld: ‘Debet or credit?’. De eerste keer stond ik bij deze vraag wat dom te kijken. Bedoeld wordt: ‘Wil je met een betaalpas of een creditcard betalen?’. Ze geven de voorkeur een creditkaart. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.