Csilla’s Hair Affair

Naar de kapper in Guelph.

Ik moet echt nu naar de kapper. Ik kan niet wachten tot ik in Nederland ben. Van de vrouw van een collega van J. krijg ik het kaartje van een goede kapster in Guelph. De kapsalon is Downtown. J. zet me, na de lunch, voor de deur af. Het is een kleine salon, met drie stoelen, waar twee kapsters samenwerken. Een Italiaanse en mijn kapster Csilla. Csilla is van Joegoslavische afkomst. Het valt me steeds weer op hoe belangrijk het hier, in Noord-Amerika, is waar jij of je voorvaderen vandaan komen. Meteen als Csilla hoort dat ik uit Europa kom, Nederland is vaak te klein om te kennen, begint ze over haar afkomst
Aan het begin van de oorlog in de jaren negentig ontvluchtte ze haar land van herkomst. Ze komt uit wat toen nog Joegoslavië was en wat nu Servië is. Zij en haar man hadden geluk. Ze mochten meteen door naar Canada. Hij had een daar gewild beroep. Zij had een in Canada minder gewenste universitaire opleiding en heeft toen een opleiding tot kapper gevolgd. Later is er meer familie naar Canada gekomen. Haar moeder woont nog steeds in Servië. Ze komt regelmatig op bezoek in Canada. Ieder jaar gaat de jongste dochter van Csilla op vakantie bij haar oma in Servië, ze spreekt de taal. Het is al jaren geleden dat Csilla zelf in Servië was. Daar heeft ze geen geld voor als alleenstaande moeder met drie dochters, waarvan de oudste twee studeren aan de universiteit van Guelph.
Ik vertel dat ik normaal gesproken door mijn nicht geknipt wordt. Als ze klaar is, vraagt Csilla, of ik denk dat ik zo terug kan komen in de kapsalon van mijn nicht. Ik denk het wel.
Bij het afreken blijkt dat mijn debit card, pinpas, niet werkt. Het is voor zo’n kleine kapsalon te duur om een credit card machine te hebben. Dus moet J. als hij mij ophaalt afrekenen. Het is deze keer niet goedkoop, maar ik gun het Csilla van harte. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.