Cannabis at the border

Een effect van het legaliseren van cannabis.

Tot ongeveer vorig jaar moest je in het vliegtuig op weg naar Canada een Declaration Card invullen voor de douane daar. Naast je persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en adres, vulde je daarop in via welke route je Canada bereikte. Het vluchtnummer maar ook of je via de US kwam. Waarom je kwam: privé, studie of zakelijk. Hoelang je zou blijven. En je beantwoordde een aantal vragen over wat je allemaal bij had, zoals vuurwapens, commerciële goederen om te verkopen,  vlees, melk of andere boerderij producten en contanten. Als laatste werd gevraagd of je de afgelopen periode een boerderij had bezocht of binnenkort zou gaan bezoeken.
Al weer enige tijd geleden is dit formulier vervangen door ‘machines’ op de luchthaven. Deze machines schotelen je dezelfde vragen voor en scannen je paspoort. Deze ‘vooruitgang’ levert lange rijen op. En je moet nog steeds met je formulier, wat nu door de machine wordt uitgespuugd, langs een douanier.
Deze keer voor het eerst een ‘nieuwe’ extra vraag. Of ik cannabis bij me heb. Ook bij het inleveren van het formulier, bij het verlaten van de luchthaven, staan grote borden met de waarschuwing dat je het moet melden als je cannabis wil invoeren.
Sinds 17 oktober jl. is marihuana voor recreatief gebruik legaal in Canada, maar het vervoeren over de grens is nog steeds verboden.
Canada is, na Uruguay, het tweede land ter wereld waar marihuana is gelegaliseerd. Het is voor volwassenen legaal om het te verhandelen, in het bezit te hebben en te kweken.
De details van de legalisatie vallen onder het provincie bestuur. In Ontario mag ieder huishouden 4 planten hebben. Als je ouder bent dan negentien, dan mag je ‘pot’ kweken, kopen en gebruiken. Je mag maximaal dertig gram bij je dragen in de openbare ruimte. En er mag overal waar je mag roken ook wiet gerookt worden.
De Canadese (coffee)shops, waar vanaf 17 oktober middernacht de verkoop startte, waren heel snel uitverkocht. In Ontario moet tot het voorjaar van 2019 gewacht worden voor er shops geopend worden. Wel kunnen alle Canadezen de producten on-line bestellen. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.