Buenos Aires (2)

Vuile Oorlog.

Na een hele lange eerste dag, gaan we de tweede dag in Buenos Aires mee met een optionele excursie onder leiding van de lokale gids. Na gisteren Plaza de Mayo, vandaag Plaza del Congreso met logischerwijs het congres, maar ook het kantoor van de Dwaze Moeders.

De Dwaze Moeders is een groepering van Argentijnse moeders van, onder de dictatuur van 1976 tot 1983, verdwenen personen. Volgens onze lokale gids zijn in die periode 30.000 mensen verdwenen. De beweging is spontaan ontstaan toen een groep moeders opheldering ging vragen over hun vermiste kinderen. Ze werden niet ontvangen en gingen toen zwijgend over het Plaza de Mayo lopen. Ze komen tot op de dag van vandaag ieder donderdagmiddag terug. De hoofddoek in het logo is volgens onze gids een luier. In eerste instantie hadden de moeders een luier in de tas als teken van herkenning naar elkaar. Later droegen ze de luier als hoofddoek tegen de hitte.

  • Verder gaan we naar de flamingo wijk San Telmo, met zijn kinderkopstraatjes. Deze kinderkoppen zijn als ballast voor schepen aangevoerd vanuit België.
  • Naar de haven: Puerto Madero.
  • We maken een rondvaart in de delta van de Tigre, de rivier die door Buenos Aires loopt. Wonderlijk zo dicht bij zo’n grote stad, van twaalf miljoen inwoners, een zo rustig bosrijk gebied.
  • We bezoeken het Parque de la Memoria, een gedenkplaats voor de velen die verdwenen tijdens de Vuile Oorlog. Daar, op een plek aan de rivier, staan alle namen van de verdwenen personen in betonplaten gebeiteld. Het is een indrukwekkend groot monument.
  • We worden naar het graf van Eva Peron gebracht op de begraafplaats Cementerio de la Recoletta.
  • Als laatste wippen we binnen in een hele mooie boekwinkel, El Ateneo, ingericht in een oud theater.

In 1943 komt Peron aan de macht nadat de regering door het leger is afgezet. Zijn tweede vrouw Eva, afkomstig uit de arbeidersklasse, zorgt o.a. voor vrouwenkiesrecht. Na de dood van Evita in 1952 wordt Peron afgezet en naar Spanje verbannen. Tot 1973 woedt in Argentinië een strijd tussen de aanhangers en tegenstanders van Peron. In 1973 keert hij terug, wordt gekozen als president en zijn derde vrouw Isabel als vicepresident. Kort daarna in 1974 overlijdt Peron en wordt Isabel president. Zij geeft toestemming aan het leger om de oppositie te vernietigen. In 1976 wordt Isabelita verdrongen door een staatgreep. De militaire junta, die dan aan de macht komt, staat onder leiding van Jorge Videla. De militaire junta bedenkt zelf de term ‘Vuile Oorlog’. Volgens hen was een oorlog met ‘speciale’ methoden, zoals martelingen en verdwijningen, nodig om de sociale orde te beschermen. In 1983 stapt de junta, na het verliezen van de Falklandoorlog, op en volgen democratische verkiezingen.

De volgende dag gaan we samen alsnog naar La Boca. We krijgen een zeer gedetailleerde instructie van onze lokale gids. We krijgen haar buskaart, die we vullen in het metrostation voor ons hotel. Een enkele busreis kost veertig cent. We stappen in bus 64 op de door de gids aangegeven plek en melden de chauffeur dat we naar Caminito willen. Als de chauffeur het aangeeft stappen we uit. De gids waarschuwde ons voor zakkenrollers en hun methoden. Ze vertelde dat we de wijk La Boca beter niet verder in kunnen lopen dan tot aan het voetbalstadion van Boca Juniors. In het rijke centrum waar ons hotel staat stikt het van de politieagenten. Hier zie je die niet.
Maar de trip blijkt zeker de moeite waard. La Boca is een heel kleurrijke, drukke, gezellige wijk. Het Plaza San Martin, waar we daarna nog heen gaan, valt een beetje tegen. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.