Bookshelf

Naar de film.

Het is misschien wel twintig jaar geleden dat wij naar de bioscoop gingen. Maar deze zondagmiddag gaan we naar de Bookshelf, Downtown. Een leuk concept hier in Guelph. Een boekwinkel, eetcafé en een, een kleine beetje gedateerde, bioscoop/theaterzaal bij elkaar. Het is een beetje filmhuisachtige bioscoop, voor de wat ‘betere’ film, die je niet zo snel zal treffen in één van de megabioscopen binnen de verschillende malls in Guelph.
We zien, natuurlijk onder het genot van een zak popcorn,  ‘The Old Man and the Gun’. De laatste film van Robert Redfort. En dan laatste niet in de zin van de nieuwste, maar echt zijn laatste. Hij stopt, zo wordt gezegd. Robert Redfort is nu tweeëntachtig en nog steeds een charmante man. Maar als ik aan Redfort denk, denk ik altijd aan één van mijn favoriete films: ‘Out of Africa’. In de periode dat hij in ‘Out of Africa’ speelde vond ik Robert een knappe man. Ik heb het opgezocht ‘Out of Afrika’ dateert uit 1985. Voor de jongeren onder ons: ‘Out of Afrika’ was een zeven Oscars winnende film met prachtige natuurbeelden over het leven van de Deense schrijfster, Karen Blixen, gespeeld door Meryl Streep, die een groot deel van haar leven in Afrika woonde.
‘The Old Man and the Gun’ is minder indrukwekkend en niet alleen omdat Robert Redfort nu bijna vijfendertig jaar ouder is. Maar het is zeker een gezellige film. Zoals de recensie zegt: een passend afscheid voor Redfort. Hij speelt Forrest Tucker een oude man in de jaren tachtig van de vorige eeuw, die zijn hele leven en nog steeds alleen maar gelukkig is als hij banken kan overvallen. Een groot deel van zijn leven zat hij vast, maar steeds ontsnapte hij weer.
Na de film eten we wat in het trendy eetcafé met veel moderne kunst aan de muur.
We gaan naar huis met Uber. Uber is in 2009 opgericht in San Francisco en bemiddelt via een App tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer. Uber rekent daarvoor 26% commissie en verdient aan de doorverkoop van persoonsgegevens. Toevallig las ik afgelopen week verschillende berichten over datalekken bij Uber. Voor mij een reden om me voorlopig niet aan te melden. J. heeft dat enige tijd geleden al gedaan. Uber is hier in Guelph een veelgebruikte manier van vervoer. In Nederland is Uber, volgens mij, na veel protesten vanuit de taxiwereld verboden.
Het werkt als volgt. Per App geef je aan waar je heen wil. De App ziet waar je bent. En de prijs van de rit, hoeveel auto’s in de buurt zijn en hoe snel ze ter plekke kunnen zijn, wordt aangegeven. In ons geval was dat drie minuten. We konden na het bestellen van de auto meteen naar buiten. Ze wachten maar twee minuten. Als je er niet bent krijg je een boete van vijf dollar. De App geeft het merk en het kenteken door van de auto die jou gaat vervoeren, dus je weet bij wie je moet instappen. Na aankomst wordt de ritprijs van je creditcard afgeschreven en krijg je via de App een verzoek voor een fooi voor de chauffeur. Wij zijn voor veertien dollar en een fooi van vijf dollar thuis. De busrit heen was drie dollar per persoon. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.