Black Friday

Uitverkoop.

Op vrijdag krijgen we met de Guelph Mercury Tribune altijd een stapel reclamemateriaal van 5 cm hoog. Een NEE-NEE sticker kennen ze hier, volgens mij, nog niet. Op 17 november denk ik, bij het doornemen van de stapel reclamefolders, weer een typisch Canadese (Amerikaanse) gewoonte te hebben ontdekt, Black Friday.  Als ik op internet wat achtergrond onderzoek doe kom ik er achter dat het in Nederland ook bestaat.
Black Friday is het begin van de Christmas Shopping. Het komt uit de US, waar het steeds op de vierde vrijdag in november, de eerst vrijdag na Thanksgiving valt. Veel Amerikanen zijn die dag vrij. Zo niet in Canada, daar is ook geen link met Thanksgiving. In Canada is Thanksgiving op de tweede maandag in oktober.
De naam Black Friday wordt rond 1965 voor het eerst genoemd in Philadelphia. Het is een verwijzing naar de enorme verkeersdrukte op de dag na Thanksgiving.
Dit jaar is het voor de derde keer ook in Nederland Black Friday en het wordt steeds populairder. Ook (de digitale) BNDeStem staat vol advertenties. Ik krijg zelfs van een kledingzaak uit ons dorp in Nederland een email met reclame.
Ook wij gaan er natuurlijk op vrijdag, Black Friday, avond op uit. Het is ongelofelijk druk bij de mall. De parkeerplaats, waar je normaal op vrijdagavond een kanon kunt afschieten, is helemaal vol, we moeten echt zoeken naar een plaatsje. We kopen, na bijna een jaar lang oploskoffie te hebben gedronken, een Nespresso koffiezetapparaat met 40% korting. De ook nog ontbrekende stofzuiger was al eerder aangeschaft. ©

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.